Ochrana dýchání

22. 4. 2013

Řada pracovních prostředí vyžaduje ochranu dýchacích cest pracovníků. Kde nestačí centrální odsávání či filtrace vzduchu musí zaměstnanci používat respirátory a dýchací masky či polomasky.

Dýchací ústrojí je nutno chránit proti nebezpečným částicím, kapalným aerosolům, prachu, azbestu, kouři, plynům a jiným škodlivým látkám. Nejdůležitější je vždy vybrat vhodný ochranný prostředek do konkrétního prostředí. Účinnou ochranou dýchacích cest v mnohých nebezpečných prostředích jsou polomasky – respirátory. Respirátory se vyrábí s výdechovým ventilkem (jednosměrný ventilek pro snadnější vydechování a tepelnou redukci) nebo filtrační polomasky bez výdechového ventilku.

Respirátory se dělí dle úrovně ochrany na třídy P1, P2 a P3.
Pro každého uživatele je mimo ochranu zdraví velice důležitý komfort používání ochranných pomůcek. U respirátorů je rozhodujícím kritériem pro jejich komfort používání mimo dobrého přizpůsobení na tvar obličeje a měkkých okrajů materiálů zejména nízký odpor vzduchu při dýchání.

Vysoce funkční materiály řady uvex silv-Air a jejich pečlivě vybrané kombinace zaručují nejen vysoký stupeň ochrany dýchacích cest, ale umožňují také optimální dýchaní při používání filtračních polomasek.

Veškeré ochranné dýchací pomůcky uvex jsou testovány a certifikovány dle normy EN 149 „Ochranné dýchací přístroje – filtrační polomasky k ochraně proti částicím“.

Výhody ochranných dýchacích polomasek uvex silv-Air

• tvarově optimalizovaný design
  • měkké hrany materiálu pro ještě vyšší komfort nošení
  • bezpečné nasazení dýchací polomasky zajišťuje bezešvý průchozí náhlavní pásek
  • individuální přizpůsobení umožňuje volně nastavitelný nosní pásek
  • nosní lem umožňuje dokonalé utěsnění v oblasti nosu
  • výdechový ventilek redukuje vlhkost i teplo uvnitř polomasky
  • polomasky jsou kompatibilní s ochrannými brýlemi uvex
  • filtrační polomasky uvex silv-Air splňují testy dolomitským vápencovým prachem

V obzvláště nebezpečném pracovním prostředí, kde nestačí užití filtrační polomasky je nutno jako ochranu zvolit celoobličejovou masku s odpovídajícím ochranným filtrem.

Veškeré pomůcky uvex na ochranu dýchacích cest dodává na trh v České republice společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou.