Ochrana sluchu

26. 11. 2012

Poškození či ztráta sluchu je pozvolný proces, který si řada jedinců zpočátku ani příliš neuvědomuje. Chránit sluch je nutné neustále. Zhoršení sluchu bývá většinou trvalé a nevratné.

Jednou z častých příčin zhoršování sluchu bývá pobyt v hlučném prostředí. Ucho patří k nejdokonalejším a nejcitlivějším smyslovým orgánům. Proti jeho poškození silným hlukem však organismus nemá vyvinut žádný obranný systém. Právě v tom je největší zákeřnost hluku. Mnoho lidí podceňuje toto nebezpečí.
Jedním z míst, kde bývá hladina hluku překročena, je pracovní prostředí. Zejména se jedná o prostředí ve výrobě, skladech a v blízkosti strojních zařízení. Přestože se výrobci zařízení a strojů i projektanti a stavitelé snaží snižovat hluk, je řada míst, kde je potřeba chránit sluch zaměstnanců.
Sluch pracovníků v hlučném prostředí je chráněn buďto pomocí mušlových chráničů sluchu nebo pomocí ušních zátek.

Mušlové chrániče sluchu jsou vyráběny tak, aby zajišťovali uživateli co nejvyšší komfort nošení. Vyznačují se nízkou hmotností vysokou variabilitou nastavení náhlavního oblouku pro pohodlné nošení.

Také ušní zátky zaručují vysokou účinnost tlumení hluku a pohodlné používání. Společnost UVEX, která patří k předním výrobcům ušních zátek vyvinula technologii x-grip. Jedná se o vlastní vyvinutou optimalizovanou směs polyuretanové pěny, která znatelně snižuje tlak zátek na stěny zvukovodu. Ochranné ušní zátky jsou zcela bez obsahu silikonu. Vytvarování X v ochranné ušní zátce usnadňuje manipulaci. Méně materiálu minimalizuje tlak vznikající ve zvukovodu. Citlivý vstup do zvukovodu je měkce a zcela uzavřen.

Dalšími novinkami od společnosti UVEX jsou ušní zátky využívající nově vyvinuté technologie x-cap a x-fold. Pěnové ušní zátky jsou vyrobeny ze dvou materiálů, a tím nedochází při nošení ochranných ušních zátek k jejich zkroucení. Oválný tvar kopíruje vstup zvukovodu a tak zaručuje extrémně vysoký komfort nošení. Ochranné ušní zátky s náhlavním obloukem mají hmotnost pouhých 8 g. Skládací varianta x-fold je vybavena sklápěcími klouby, jejichž provedení byla patentováno.

Mušlové chrániče sluchu a ušní zátky využívající nejmodernější patentované technologie UVEX na českém trhu dodává společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou. V nabídce této společnosti je i kompletního sortimentu ochranných pracovních pomůcek špičkové kvality značky UVEX.