Osobní ochranné pracovní pomůcky a ptačí chřipka - co potřebujete vědět

Dne 14. listopadu 2016 vypukla ptačí chřipka a v drůbežárně ve Schleswig-Holstein muselo být utraceno a zlikvidováno 300 000 kuřat. Infikovaní ptáci byli nalezeni i v Mecklenburg-Vorpommern, Baden-Württemberg, Bavorsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemí, Dánsku, Maďarsku a v Polsku. Strach z přenosu je stejně tak nakažlivý jako samotná nemoc, a i když je v současné době zuřící virus H5N8 extrémně agresivní, není škodlivý přímo pro člověka. Zodpovíme Vám klíčové otázky na ptačí chřipku a ochranné pomůcky.

V současné době je termín „epidemie“ používán stále velmi opatrně. Nicméně díky přehledu rapidně stoupajících čísel, které upozorňují na ptačí chřipku napříč Evropou, se to může rychle měnit. Farmáři, veterináři, lovci, nemocniční personál, zaměstnanci nákladní dopravy, výrobci krmení, zaměstnanci technických služeb – seznam lidí, kteří mohou přijít do přímého kontaktu s infikovanými zvířaty je velmi rozsáhlý. Dobrovolní pracovníci, členové hasičského sboru, Bavorský Červený Kříž (BRK) nebo Německá Asociace Záchrany Života (DLRG) by mohli být brzy – tak jak se stalo v minulosti – vystaveni zvýšenému riziku při úklidových pracích.

Ale ujistit Vás můžeme okamžitě: současný vir H5N8 v zásadě představuje pro člověka pouze velmi malé riziko. Je pravda, že onemocnění ptačí chřipkou může mít za následek v extrémních případech smrt, avšak žádný takový případ nakažení člověka infekcí H5N8 se do této chvíle neobjevil, >> dle informací Institutu Friedricha Löfflera.

Osobní ochranné pracovní pomůcky pro nakládání s virem ptačí chřipky

Pokud patříte do rizikové skupiny, která přichází přímo do kontaktu s infikovanými zvířaty nebo s mrtvými těly zvířat, je nošení vhodného ochranného oblečení – také jako prevence pro další šíření - absolutně nezbytné pro Vaši vlastní bezpečnost.

Pokyny týkající se ptačí chřipky vydané Federálním Institutem pro Bezpečnost práce a Zdraví v roce 2007 zůstávají v tomto ohledu aktuální a doporučují:

• Ochranné oděvy typu 4, 5 nebo 6 (jednorázové nebo dezinfikovatelné) (nepropustné kapalině Typ 6)
  • Pokrývka hlavy, která kompletně zakrývá vlasy
  • Nepropustná a dezinfikovatelná gumová obuv
  • Nepropustné, trhání odolné, dezinfikovatelné rukavice s manžetou
  • Částice-filtrující ochrana dýchacích cest, ochranná třída FFP3, ideálně s výdechovým ventilkem
  • Brýle přes brýle, které chrání proti prachu a stříkancům tekutiny
  • Možné nošení rybářských kalhot a dalšího doplňkového vybavení

Kromě toho, pokyny také zahrnují vysvětlení ohledně hygienických opatření a manipulaci s OOPP před a po použití během přestávek. Institut Roberta Kocha nabízí také >> FAQ (často kladené otázky) na ptačí chřipku – a podobně stránky WHO (World Health Organization) >> pojednává detailně o problematice ptačí chřipky.

Pokud máte další dotazy ohledně OOPP pro manipulaci s infikovanými zvířaty, prosíme, zašlete e-mail na >> expertenblog@uvex.de – a zákazníci, kteří chtějí vědět, jestli je jejich OOPP vhodné pro kontakt s virusem ptačí chřipky, vytvořili jsme informační leták: ke stažení (formát PDF)

Skupina uvex spojuje 3 mezinárodně působící společnosti „pod jednu střechu“: uvex safety group, uvex sports group (uvex sports a Alpina) a Filtral. Skupina uvex group je zastoupena 48 dceřinými společnostmi z 22 zemí s většinovou produkcí v Německu. Dvě třetiny z celkového počtu cca 2.300 zaměstnanců (fiskál. rok 2014/2015) působí v Německu. uvex je celosvětovým partnerem mezinárodního vrcholového sportu jako dodavatel výbavy nesčetných špičkových atletů. Naše moto „protecting people“ je naším úkolem. Proto vyvíjíme, vyrábíme a zabýváme se produkty a službami pro bezpečnost a ochranu lidí při práci, sportu i ve volném čase.