Nabídněte zaměstnancům účast při výběru OOPP

Povinností každého zaměstnavatele je minimalizovat rizika úrazu a poškození zdraví svých zaměstnanců a poskytovat jim odpovídající osobní ochranné pracovní prostředky. Naproti tomu zaměstnanec je povinen dodržovat předpisy k zajištění BOZP a používat přidělené OOPP.

Přesvědčit zaměstnance, aby důsledně používal přidělené OOPP, bývá mnohdy složité. Metody mohou být různé. Na někoho platí sankce – srážky ze mzdy či upozornění na možnost výpovědi. Někomu stačí podrobně vysvětlit nutnost používání OOPP, ale často se vyskytnou zaměstnanci, kteří mají spoustu výmluv, proč OOPP nechtějí používat. Nejčastějšími výmluvami zaměstnanců jsou omezení pohybu, nepohodlí, složitější manipulace, omezení při práci a podobně.

Řešením je umožnit zaměstnancům spoluúčast při výběru OOPP. Je logické, že pracovníci budou s větší ochotou používat ochranné prostředky, na jejichž výběru se budou podílet.

Seznamte své zaměstnance s OOPP značky uvex.  Kontaktujte společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou. Obchodní zástupci této společnosti doporučí vašim zaměstnancům nejvhodnější osobní ochranné pracovní prostředky, předvedou jim je a v případě potřeby poskytnou školení o jejich užívání.