Výběr pracovní obuvi

 15.12. 2022

Existuje velké množství nebezpečí, při kterých může dojít k úrazu nohy při práci. Správný výběr ochranné pracovní obuvi před mnohými úrazy ochrání.

Pracovišť, kde hrozí úrazy nohou, je velké množství. Správně zvolená ochranná obuv dokáže mnohým úrazům předcházet. Mezi nejčastější rizika úrazu nohou a chodidel při práci patří pád předmětu na nohu, rozdrcení nohy v místě sevření, průnik ostrého předmětu nohou, uklouznutí po podlaze, horké předměty, zmrzlý povrch, elektrické nebezpečí, chemické látky a také voda a vlhkost.

Obuv sloužící jako osobní ochranný prostředek pro ochranu nohou se dělí do třech základních skupin podle úrovně ochrany. Jedná se o obuv pracovní, obuv ochrannou a obuv bezpečnostní. Každá ochranná skupina je doplněna číselnou řadou určující požadavky konkrétní ochrany.

Obuv označená jako pracovní (ČSN EN ISO 20347) obsahuje základní bezpečnostní prvky. Tato obuv se značí písmenem „O“ a není vybavena ochrannou špičkou chránící před nárazem a stlačením.

Ochranná obuv (ČSN EN ISO 20346) je označována písmenem „P“. Obuv obsahuje zlepšené bezpečnostní prvky a je vybavena základní tužinkou – ochrannou špičkou.

Nejvyšší požadavky na bezpečnost splňuje obuv bezpečnostní (ČSN EN ISO 20345). Značí se písmenem „S“. Tato obuv je vybavena ochrannou špičkou chránící před nárazem o energii 200 J a stlačení o síle 15 kN. 

Při výběru vhodné pracovní obuvi pro dané pracoviště je důležité nejen posoudit veškerá možná rizika, ale i potřeby konkrétního zaměstnance. Pokud má mít pracovník obuv na nohou po celou směnu, musí tato obuv poskytovat také pohodlí. Mezi nejpohodlnější obuv poskytující maximální ochranu před úrazy patří obuv uvex. Společnost uvex zcela nově definuje pohodlí při nošení obuvi. Inovativní systém výrobků přesvědčuje ergonomicky padnoucím tvarem, nízkou hmotností a vlastnostmi ideálními pro klima v obuvi. Pro pracovníky to znamená příjemný pocit při nošení a optimální pohyblivost neomezující při práci.

Podrobné informace o ochranné obuvi a ostatních OOP značky uvex se dozvíte na webových stránkách společnosti UVEX Safety CZ, k.s. Společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou je přímým dovozce a dodavatel kompletního sortimentu ochranných pracovních pomůcek značky uvex na český trh.